Istoricul Parohiei Șovoaia

Istorie Ianuarie 21, 2013

Biserica parohiei Şovoaia, cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului”, este aşezată pe dealul satului Şovoaia, din localitatea Borleşti, protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ.

Satul este aşezat pe malul vechi din dreapta râului Bistriţa. Înălţimea acestui podiş neregulat, pe care se află biserica, este de circa 100 metri, socotit la nivelul cursului Bistriţei. Ca vecinătăţi amintim: la răsărit, şoseaua naţională Roznov – Tazlău; la apus, satul Mastacăn; la nord, satul Chintinici, localitatea Roznov; la sud, satul Rusenii vechi şi pârâul Măstăcănoasa.

Parohia a purtat şi numele de ,,Borleştii de Jos” şi ,,Balanu”, fiind în acele timpuri filială de Mastacăn, Ruseni sau Roznov, iar din 1966 este de sine stătător.

Temelia bisericii s-a pus în anul 1925, din piatră, iar biserica actuală este aşezată lângă locul unei alte biserici din care se păstrează acoperit locul Sfintei Mese (astăzi, troiţa eroilor).

Biserica este construită din bârne atât de stejar cât şi de brad, de la geamuri în sus, sub coordonarea lui Vasile Mihăilescu din Piatra Neamţ, iar acoperişul este din tablă zincată, lucrare reexecutată în 1955 sub conducerea ieromonahului Melchisedec Nicolau. În 1932 construcţia a fost terminata şi sfinţită în ziua de 20 octombrie de către P.S. episcop Nicodim.

În 1947 s-au reparat unele deplasări la pereţii exteriori sub îndrumarea fierarului Gheorghe Ungureanu, enoriaş al parohiei. Biserica a fost resfinţită în octombrie 1955 de către P.S. Teofil Herineanu. Ctitorii bisericii sunt enoriaşii satului, între care cităm pe Gheorghe şi Smaranda Ignat şi Gheorghe şi Maria Purcaru care au plătit mare parte a lucrărilor bisericii.

Stilul bisericii este neobizantin, la exterior sub formă de cruce, la interior împărţit după tradiţia bisericilor ortodoxe în altar, naos, pronaos (mai mult o prelungire a naosului) şi pridvor.

Deşi din lemn, biserica are o boltă mai adecvată bisericilor moldovene, în formă de calotă sferică, cu baza pătrată pe pandantivi şi cu transept aparent la altar, destul de pronunţat.

Catapeteasma bisericii este sculptată de renumitul sculptor Mihai Mancaş, din Roman, terminată în 1927. Pictura de pe această catapeteasmă este executată de către Vasile Niculescu – profesor de desen şi caligrafie – din Piatra Neamţ, în anul 1928, în stilul Renaşterii, în care domină culoarea de azur. Până în 1994, biserica nu a avut pictură, an în care Consiliul parohial s-a învoit cu domnul Marcu Mihai, pentru executarea picturii, lucrare finalizată în 1996. menţionăm că în anul 1994, postul de paroh era vacant.

Începutul anului 1988 i-a determinat pe credincioşii acestei parohii, să înceapă lucrarea de construcţie a casei sociale şi parohiale (care sunt unite una cu alta în formă de L), lucrare finalizată în 1996.

Foarte mulţi preoţi şi-au desfăşurat misiunea la acest sfânt locaş, încât nu se mai cunoaşte numele tuturor, însă amintim pe câţiva dintre ei:

  1. Ieromonah Mina Prodan
  2. Ieromonah Anania Mursa
  3. Ieromonah Ghenadie Huţu
  4. Pr. Victor Anghel (1944 – 1945)
  5. Pr. Constantin Pantelimon (1955 – 1957)
  6. Ieromonah Melchisedec Nicolau
  7. Pr. Ioan Popescu
  8. Pr. Ioan Harasim (1960 – 1961)
  9. Pr. Vasile Popescu
  10. Pr. Mircea Chihaia
  11. Pr. Petru Biru
  12. Pr. Vasile Harghel (1966 – 1988)
  13. Pr. Victor Ardeleanu (1989 – 1994)
  14. Pr. Vasile Bogdan (18 XI 1994 -)

         Dintre dascăli amintim:

  1. Cristea Ioan
  2. Axinte Gheorghe
  3. Dascălu Ştefan
  4. Lupu Mihai
  5. Constantinescu Ioan
  6. Ursu Vasile
  7. Dumitrică Toader
  8. Todiraşcu Liviu
  9. Diaconu Dorin (în prezent).

Între obiecte istorice, la această biserică există un clopot din anul 1768 cu însemnarea în relief ,,Gabor Gheorghe”, o icoană a Sfintei Ana cu prunca şi o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul din secolul al XIX – lea.

Aşa cum înainte bisericile şi mănăstirile erau înzestrate de domnitori cu terenuri arabile şi păduri, asemenea şi biserica Şovoaia a avut din donaţiile credincioşilor, 4 hectare de pădure, 2,5 hectare teren arabil şi 1 hectar buceag păşune. Astăzi, după numeroase cereri depuse la Comisia locală Borleşti, deţinem 1,5 ha arabil şi 0,9 ha buceag – păşune.

Activitatea catehetică se desfăşoară se desfăşoară săptămânal, miercurea, vinerea, sâmbăta, în perioada posturilor şi ocazional. În duminici şi sărbători, precum şi în zilele de pomenire a morţilor, sâmbăta, se săvârşeşte Sfânta Liturghie. În zilele de miercuri se săvârşeşte rânduiala unui acatist, iar vinerea Aghiasma mică şi Sfântul Maslu.

În programul social – caritativ, se implică de obicei Consiliul parohial, prin ajutorarea celor nevoiaşi, mai ales în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători şi hramul bisericii. De obicei se oferă pachete diverse celor nevoiaşi sau se participă direct la masa oferită de credincioşi.

În plan cultural se desfăşoară anumite activităţi precum: prezentare de icoane, cărţi de slujbă, cărţi noi (apariţii), comemorări de evenimente istorice şi literare.

Administrativ – gospodăresc, îngrijim construcţiile actuale, curtea bisericii, cimitirul, garduri şi orice deteriorări ar putea apărea.

Pe viitor vom păstra aceleaşi programe şi activităţi, cu îmbunătăţiri completări datorate anilor.

Alte date:

  • în 1966 s-au reparat icoanele de pe catapeteasmă şi s-au îmbrăcat în sticlă;
  • între 1995 – 1996, floraliile catapetesmei au fost îmbrăcate în foiţă de aur;
  • între 1997 – 2000, s-a zugrăvit interiorul casei parohiale şi s-a revopsit tâmplăria; s-au înnoit gardurile bisericii şi trotuarele;
  • între 2000 – 2002, s-au cumpărat două clopote;
  • între 2004 – 2006, s-au montat geamuri termopan la biserică, uşă metalică, încălzire centrală; bucătăria sălii sociale a fost îmbrăcată cu gresie şi faianţă.
  • pentru 2007 avem în derulare montarea unei instalaţii pentru aer condiţionat.
  • În anul 2008 s-a încheiat activitatea de montare a instalației de aer condiționat.
  • Între 2009-2010 s-a modernizat spațiul în  casa parohială și s-a montat mobilier nou pentru biblioteca parohială.
  • În 2011 s-a consolidat soclul bisericii, turlele și s-a montat ușă termopan la Sf.Altar(exterior).
  • În 2012 se lucrează la montarea instalației centralei de încălzire din paraclis, casă socială si bucătărie.

Menţionăm că toate s-au făcut numai cu contribuţia din donaţii ale enoriaşilor acestei parohii, iar pentru viitor vom păstra lucrarea, ,,cu timp şi fără timp”, arătând prin fapte, că , pe aceste meleaguri şi-a pus pecetea o viată religioasă activă.